Az RTL is beszámolt a vidéki független lapok összefogásáról

Megosztás

Az RTL Klub is beszámolt a független vidéki portálok összefogásáról, melynek tagja a Borsod24 is.

Borsod24, a Debreciner, a KecsUp, a Nyugat.hu, illetve az Enyugat, a Szabad Pécs, a Szegeder és a Veszprémkukac a jövőben nem csak átveszik egymás tartalmait, de közösen dolgoznak majd olyan témákon, amelyek az egész vidéki Magyarországot érintik.

„Megalapítottunk egy nem jogi alapú szervezetet, amit úgy hívnak, hogy Független Helyi Lapok Közössége. Nyolcan írtuk alá az alapító okiratot, és nyitottak vagyunk arra, hogy mások is csatlakozzanak, azok, akik elfogadják ennek a szervezetnek az alapelveit” – mondta az egyedülálló kezdeményezésről a Híradónak Roznár Gyöngyi, a nyugat.hu főszerkesztője.

Olyan lap nem csatlakozhat hozzájuk, amelynek párt, vagy pártalapítvány a tulajdonosa, és olyan sem, amely önkormányzati tulajdonban van.

„Sokkal jobban lehet látni majd országos folyamatokat és dolgokat, ha közösen dolgozzuk fel az egyes témákat. Például, hogy hogy szüntették be a postákat ma Magyarországon, vagy hogy mekkora várólistákkal működnek a vidéki kórházak” – mondta Roznár Gyöngyi.

A szabadpecs.hu nemrég a pécsi buszbeszerzés körüli korrupciógyanús ügyről forgatott. A portál főszerkesztője azt mondja, az ilyen, országos jelentőségű ügyek feltárásában is segíthet az együttműködés.

Attól nagyon messze vagyunk, hogy ez alternatívája legyen a KESMA-nak – mondta Polyák Gábor médiajogász, aki szerint a Független Helyi Lapok Közössége erőforrásaiban nem tudja felvenni a versenyt a 18 megyei nyomtatott és online lapot kiadó, kormányközeli KESMA-val, ennek ellenére példaértékűnek tartja a kezdeményezést.

„A magyar újságírásban sajnos mind a mai napig nagyon kivételes az, hogy különböző szerkesztőségek bármilyen módon egymásssal együttműködnek. A független média területén is inkább versengés van, mint kooperáció” – fogalmazott Polyák Gábor.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek